Eldriven lastare på avfallsstationen

Den eldrivna hjullastaren Volvo L25 Electric har bevisat att den har kraften att sänka såväl kostnader som koldioxidutsläpp i ett rejält test på två avfalls- och återvinningsanläggningar i Eskilstuna – vilket hjälper kunder att leverera på sin vision om en mer cirkulär ekonomi.

Hjullastaren Volvo L25 Electric – en av ett antal kompakta elmaskinertillverkade av Volvo CE – testades på två av Eskilstuna Energi och Miljös (EEM) återvinningscentraler under fyra veckor. I samarbete med återförsäljaren Swecon togs nollutsläppsmaskinen i drift på en sorteringsstation på Lilla Nyby i två veckor innan den gick vidare till en återvinningstation intill närliggande ReTuna Återbruksgalleria – världens första klimatsmarta köpcentrum som endast säljer återvunna eller begagnade varor.

L25 Electric arbetade med en mängd olika uppgifter på depåerna, såsom att hålla rent på markytor och sortera och lyfta återvunnet eller donerat gods. Den hanterade utmaningen med lätthet tack vare ett antal enkelt utbytbara redskap – inklusive en planeringsskopa, hydraulgafflar och en Holms sopvals. För att ladda maskinen användes endast den inbyggda laddaren (AC).

Gustav Boberg, segmentsansvarig på Volvo CE, säger:
– Det var ett privilegium att få arbeta med likasinnade partners som Eskilstuna Energi och Miljö och ReTuna i det här projektet. Endast genom att arbeta tillsammans kan vi säkerställa att mer hållbara lösningar används i hela värdekedjan. Och genom att dela med oss av våra erfarenheter hoppas vi kunna inspirera andra att se hur våra elektriska lösningar kan hjälpa dem att uppfylla sina egna hållbarhetsmål.