Batteridriven åkgräsklippare för markägare – gör mer än att klippa gräset

Husqvarna har utvecklat en ny batteridriven åkgräsklippare som klarar 4 000 kvadratmeter på en enda laddning. R200iX har lågt motorljud, är utan direkta CO2-utsläpp och kräver minimalt underhåll.

Med helautomatiska funktioner som dynamisk klippning anpassar sig energiförbrukningen till klippförhållandena, vilket optimerar både körtid och klippresultat. R200iX är också lättstyrd och har många tillbehör som gör den till ett multifunktionsredskap som kan utföra allt från gräsklippning till transporter.
Husqvarna R200iX har tagits fram för att möta de många behoven hos dagens markägare, både vad gäller effektivitet och mångsidighet, men också när det gäller att tillhandahålla ett batteridrivet alternativ.

– Vi har inte bara tagit en vanlig bensinklippare och satt fast en elektrisk motor på den. I stället gjorde vi om hela maskinen från grunden och har optimerat den för att ta till vara batteridriftens alla fördelar.  Sedan har vi lagt till ett antal smarta funktioner för att automatiskt optimera klippresultat och körtid och samtidigt ge bättre vård av gräset. R200iX kommer att göra det lättare för markägare att ta beslutet att byta från bensin till batteri, säger Peter Bergholm, produktchef Husqvarna Sverige.

Effektiv, automatiserad och enkel att använda
R200iX har flera nya funktioner. Med en ny digital kontrollpanel guidas föraren under arbetet och gör R200iX effektiv och enkel att använda. Dynamisk klippning är en annan viktig funktion. Det är en funktion som gör att maskinen automatiskt anpassar sig till rådande förhållanden och på så sätt minskar energiförbrukningen och ger optimalt klippresultat. På så sätt minskas energiförbrukningen samtidigt som gräsmattan hålls i bästa möjliga skick. Tack vare sin midjestyrning och sitt frontmonterade klippaggregat är R 200iX mycket lätt att manövrera. Den kan göra snäva svängar och kan klippa nära träd, buskar och andra områden som är svåra att nå och som normalt skulle kräva manuell trimning.

Från åkgräsklippare till multifunktionsfordon
Ett brett utbud av tillbehör gör R 200iX till ett multifunktionsredskap med låg ljudnivå som kan användas för en mängd olika uppgifter när som helst på dygnet utan att störa grannarna, med tillbehör som till exempel vertikalskärare och mossrivare. En transportvagn gör det möjligt att transportera ved, löv, trädgårdsredskap eller andra skrymmande föremål. Utan direkta CO2-utsläpp under användning kan den till och med transportera varor inomhus. Dessa tillbehör gör R 200iX till en smart investering genom att det minskar behovet av att köpa ytterligare fordon för den typen av uppgifter.

R 200iX börjar säljas under andra kvartalet 2023 med ett rekommenderat pris på 74 900 kronor med moms, exklusive klippaggregat och laddare.

Om Husqvarna R 200iX
Klippkapacitet: 4 000 m² Körtid: 60 min Klippbredd: 94 – 103 cm Oklippt cirkel: 40 cm Kontrollpanel: Intuitiv digital display med kontrollvred Power boost-läge: Automatisk anpassning för optimal klippeffekt Energisparläge: SavE Drivmotor: 1500 W elmotor Klippaggregatsmotorer: 3x 900 W Batteri: Underhållsfritt Li-Ion Hastighet (transport): 9,5 km/h Hastighet (klippning): 6 km/h Anslutning: Husqvarna Connect via Bluetooth® trådlös teknik.