Igår gick Europa till val och resultatet innebär en ny uppställning i Europaparlamentet.
– Nästa mandatperiod kommer kräva beslut i flera avgörande frågor för Sverige och resten av Europa. Landets jord-och skogsbrukare har höga förväntningar på våra nyvalda svenska ledamöter, säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.
Som väntat blev det en vinst för den konservativa partigruppen, EPP och extremhögern gick starkt framåt i flera länder även förflyttningen inte är lika stor i parlamentet. Tappade mest gjorde den liberala partigruppen, Renew och den gröna partigruppen. I svenska valet är trenden omvänd, där de stora vinnarna är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och även Socialdemokraterna.
– Den europeiska jordbrukspolitiken är viktig för hela Europa. Våra svenska ledamöter måste ta med sig perspektiven från den svenska jorden och skogen till Bryssel så att vi kan producera mat till fler och fortsätta vara motorn i den gröna omställningen i Sverige och Europa, säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund
Valresultatet innebär att den konservativa där EPP kan kan välja om de vill samarbeta mot mitten eller mot högerkanten för att vinna majoritet.
– Redan den föregående mandatperioden var det svårt att hitta majoritet i flera frågor, inte minst frågor som rör jord- och skogsbruket. Nu måste parlamentet samlas för att fatta kloka beslut som säkerhetsställer en långsiktig och hållbar europeisk jordbrukspolitik som bygger robusta företag med kraft att investera i framtiden, säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.
För svenska och europeiska bönder kan detta få olika konsekvenser. Många Europaparlamentariker i både EPP och längre höger ut har inför valet lovat lantbrukarna stora löften om att göra det enklare, att minska antalet regler framförallt inom miljöområdet.
Det här nyvalda Europaparlamentet kommer att behöva förhålla sig till: en ny reform av jordbrukspolitiken, eventuellt en uppdaterad ”jord till bord strategi”, medlemskapsförhandlingar med Ukraina, klimatmålen 2040 och jordbrukets roll där. Klimatanpassning, krishantering och framför allt olika typer av säkerhetsfrågor där det finns koppling till livsmedelsförsörjningen.
– Vi har en viktig period framför oss. Nästa mandatperiod kommer kräva beslut i flera avgörande frågor som säkerhetspolitiken, klimatet och livsmedelssäkerheten i Europa, säger Palle Borgström, förbundsordförande Lantbrukarnas Riksförbund.