Söderberg & Haak byter vd

Som vi rapporterade om i lördags tappar Söderberg & Haak agenturen Deutz-Fahr, något den svenska generalagenten inte beklagar.  Tvärt om är de båda aktörerna överens om att importansvaret för Deutz-Fahr traktorer och tröskor övergår till danska Moni World Wide.

– Förändringen innebär ingen skillnad i återförsäljarledet, bara i importörsledet. Samtliga återförsäljare kommer fortsatt ha möjlighet att köpa, sälja och serva Deutz-Fahr, säger Jonas Jaenecke, vd på Söderberg & Haak.
Han berättar att för Söderberg & Haaks del ger det en ypperlig möjlighet att fokusera och stärka deras övriga varumärken inom såväl lantbruk som entreprenad.
– I grund och botten tycker vi att detta är en positiv förändring eftersom vi kan lägga större fokus på att stärka försäljningen av de varumärken som är marknadsledande inom sitt segment, eller har potential att bli det. Det skapar också en frihet för nya samarbeten, både i återförsäljar- och leverantörsled.
Att det inte är något allvarligt tapp för Söderberg & Haak kan man se i registreringssiffrorna för traktorer. I fjol såldes det 45 nya traktorer från Deutz-Fahr i Sverige, endast 2,0 procents marknadsandel. Då hade fabrikatet fallit från 2,8 procent år 2021.
Söderberg & Haak fortsätter att sälja Deutz-Fahr original reservdelar från centrallagret i Staffanstorp och det pågår sedan länge diskussioner med danska HCP avseende reservdelsförsörjningen för Norden.
Samtidigt är det ett ledningsskifte på gång inom Söderberg & Haak. Nuvarande vd Jonas Jaenecke slutar och kommer att ersättas  av Gustaf Thuresson, senast anställd på Swedish Agro Machinery och dessförinnan på Lantmännen Maskin.
Gustaf Thuresson återkommer här i Lantbruksnytt i en intervju när han tillträder sin nya tjänst som vd för Söderberg & Haak i maj.
Han har en del att stå i.
Bolaget har gått med förlust i fem år i sträck, nu senast med 10 miljoner kronor.