Sänkt ränta – ökade investeringar i livsmedelsproduktion

Sänkt ränta – ökade investeringar i livsmedelsproduktion

Sänkt ränta – ökade investeringar i livsmedelsproduktion

LRF är nöjda med dagens besked från Riksbanken om att räntan sänks med 0,25 procent till 3,5 procent med start i morgon onsdag. Det ger ökjade möjligheter till investeringar i svensk livsmedelsproduktion anser man på LRF.

– Det är glädjande att Riksbanken sänker styrräntan och bekräftar den allmänna bilden av att inflationen nu är under kontroll. I ett läge där den svenska ekonomin fortsatt präglas av en svag konjunktur behövs det positiva signaler som stärker framtidstron hos konsumenter och företag,  säger LRFs förbundsordförande Palle Borgström.
I livsmedelsbranschen behövs en ökad produktion men även viktiga omställningsåtgärder för klimatanpassning och fossiloberoende matproduktion som stärker den svenska livsmedelsberedskapen. Totalt sett handlar det om en kraftig ökning av investeringarna i jordbruket.
– Normalt investerar lantbrukarna omkring 10 miljarder kronor per år i byggnader, anläggningar och maskiner. Den nivån skulle behöva öka med cirka 50 procent för att möta behovet av en ökad och hållbar produktion. Det kan varje år exempelvis handla om ett femtiotal stallar och biogasanläggningar, täckdikning av åkermark motsvarande en yta av 40 000 fotbollsplaner samt omkring 500 nya jordbruksmaskiner av olika slag,  avslutar LRFs förbundsordförande Palle Borgström.