Fyll tankarna till 2024

Fyll tankarna till 2024

Fyll tankarna till 2024

Priset på råolja och därmed priset på bränsle i Sverige har fallit i flera veckor i sträck. Råoljan är nu nere runt 80 dollar per fat och det är en smärtgräns för många producenter. Nu går även USA med i den skara länder som vill begränsa produktionen för att få upp priset.

Tidigare har det varit Ryssland och Saudiarabien som gjort egna produktionsbegränsningar, utöver det som OPEC+ beslutat om, för att få upp oljepriset. Oljeproducerande länder vill inte att priset på råolja går under 80 dollar per fat.
Efterfrågan på olja ser även ut att öka och därmed är risken stor att priset stiger under år 2024.
Priset på diesel och eldningsolja har fallit rejält den senaste månaden i Sverige. Blankdiesel kostar denna veckan 17 678 kronor per kubikmeter och eldningsoljan 12 502 kronor per kubikmeter.
Eftersom priset på råolja fortsatt falla under veckan är det rimligt att anta att priserna fortsätter ner lite till på måndag.
Då är det köpläge för att täcka 2024-års förbrukning enligt analytiker på danska Jyske Bank.

Samtidigt anser andra analytiker att det inte är bråttom med inköp av diesel och eldningsolja. Den tekniska analysen säger att motståndet uppåt är 100 dollar och stödnivån neråt 70 dollar per fat för råoljan. Faller priset under 70 dollar fortsätter det således neråt men för att det ska bli en långsiktig stabil prisuppgång måste priset nu över 100 dollar, för en månad sedan var denna nivån 90.
Därmed är det en bra bit upp till den nivån där råoljan går i stabil prisuppgång och på danska Minagro ser man det som lugnt att vänta ytterligare med inköpen av diesel och eldningsolja till säsongen 2024.

Här på Lantbruksnytt rapporterar vi om aktuellt pris på diesel och eldningsolja varje vecka och vår rekommendation är att noga följa denna prisutveckling och eventuellt köpa så fort det vänder uppåt.

Läs tidigare artiklar i ämnet genom att klicka här.