Regeringen har nu gett beskedet att Fossilfritt Sveriges uppdrag förlängs. Ett nytt fokusområde blir att främja ökad efterfrågan på fossilfria produkter och tjänster, vilket är en förutsättning för att de tjugotre färdplanerna ska kunna genomföras.
Fossilfritt Sverige kommer att fortsätta arbetet med att öka tempot i industrins klimatomställning, under ledning av nationella samordnaren Svante Axelsson.
– Det är oerhört glädjande att Fossilfritt Sverige nu fått förnyat förtroende från regeringen. Vårt uppdrag är särskilt viktigt i dessa tider som är mer turbulenta än vanligt, säger Svante Axelsson.
Bland annat ska initiativet arbeta mer med att öka förutsägbarheten för näringslivet när det gäller efterfrågan på fossilfria varor och tjänster. En lång rad svenska företag står redan redo med elektrifierade och fossilfria lösningar som de nu vill skala upp och standardisera. För att lyckas behöver den offentliga efterfrågan bli tydlig, enhetlig och långsiktig, vilket bekräftas av flera branscher i de 23 färdplaner för fossilfri konkurrenskraft som tagits fram inom ramen för Fossilfritt Sverige. Liknande slutsatser har även framkommit i regeringens översyn av den nationella upphandlingsstrategin.
Även efterfrågan från privata beställare är viktigt. Flera stora svenska företag är idag medlemmar av First Movers Coalition som främjar klimatsmart teknik genom att utnyttja medlemmarnas kollektiva köpkraft. Det finns därför förutsättningar att det privata och det offentliga tillsammans kan driva på efterfrågan på fossilfria lösningar.
– Äntligen är tiden och tekniken mogen för att göra fossilfritt till det nya normala. En nyckelkomponent för att öka tempot i utvecklingen är upphandlingen som kan ge företagen den skjuts som behövs för att skala upp, så att fossilfria varor och tjänster i förlängningen landar på samma prisnivå som de gamla fossila lösningarna, säger Svante Axelsson.
Fossilfritt Sverige har redan arbetat med efterfrågan av fossilfria produkter och tjänster, bland annat i projektet Klimatledarkommunerna som fokuserar på hur offentlig upphandling kan användas som ett verktyg i klimatomställningen. Exempelvis har Östersunds kommun genomfört Sveriges första utsläppsfria byggarbetsplats, och nu vill minst nio kommuner följa deras exempel.
– Om fler upphandlare jobbar på det här sättet så kommer svenska företag att få ett avgörande försprång på den globala marknaden. Men då gäller det att vi är på bollen nu, säger Svante Axelsson.