Eldriven servicebil klarar 53 mil

Eldriven servicebil klarar 53 mil

Eldriven servicebil klarar 53 mil

Nu är det säljstart för andra generationen av eldrivna eSprinter från Mercedes-Benz. Med största batteripaketet är räckvidden upp till 53 mil i stadskörning. För första gången går det också att få modellen som chassi för påbyggnad. Priserna börjar på 658 000 kr exklusive moms.

Mercedes-Benz Sprinter är klassledare i den stora transportbilsklassen och kom med eldrift som eSprinter redan för några år sedan. Nu är det dags för den andra generationen och den här gången har bilen fått en helt ny konstruktion och en räckvidd på upp till hela 44 mil blandad körning enligt WLTP. För renodlad stadskörning är räckvidden ännu längre – ända upp till 53 mil.

 

Även som chassi för påbyggnad
I fronten på bilen sitter all elektronik och högspänningsstyrning, mellan axlarna sitter batterierna medan motorn är placerad direkt på bakaxeln. Det gör att chassimodellerna är lika enkla att förse med påbyggnader som bilar med dieselmotor. Den nya konstruktionen gör att nya eSprinter även kommer att gå att få som chassi för påbyggnad.

Koboltfria batterier
Genom att välja mellan olika batteristorlekar kan köparen själv bestämma vilken kombination av lastförmåga och räckvidd som är optimal.
eSprinter kan fås med batterier på 56, 81 eller 113 kWh där det största batteriet ger en räckvidd enligt WLTP på upp till 440 km. Batterierna är av Litium-järnfosfat-typ och är helt fria från bland annat kobolt.

Förra året testades en förseriebil med lång och förhöjd kaross på motorväg från Stuttgart till München tur och retur och klarade då 475 km på en laddning. WLTP-simuleringar visar också att bilar med det stora batteriet ska klara upp till ca 530 km i stadstrafik.

Bromskraftåtervinning kan ske i flera nivåer som ställs med hjälp av paddlar på ratten. Det finns även ett D-auto läge som avgör nivån med hjälp av data från radar, kamera och navigation.

Med AC går det att ladda med upp till 11 kW och med DC kan man få laddning med upp till 115 kW.

Upp till 2 000 kg släp
Mercedes eSprinter går att få med två olika motoreffekter: 100 eller 150 kW (134 eller 201 hk). Som skåpbil går den att få i två längder och två höjder med en lastvolym på upp till 14 kbm. Släpvagnsvikten är på upp till 2 000 kg.

Chassimodellerna som har säljstart senare i år kommer även de i ett antal olika utföranden. Alla modeller har senaste versionen av Mercedes-Benz röststyrda infotainmentsystem MBUX.

Priser på nya eSprinter skåpbil börjar på 658 000 kronor exklusive moms.