Bränslepriserna stiger

Bränslepriserna stiger

Bränslepriserna stiger

Priset på råolja har stigit med över 10 procent på en vecka och påverkar de svenska bränslepriserna uppåt. Hur stor prisökningen är denna veckan är oklart då oljebolagen är försiktiga med prisinformation just nu.

För en vecka sedan var priset för dieselolja MK I 12 133 kronor per kubikmeter och det är rimligtvis större nu.
Dock ser det ut att skilja en hel del i pris mellan olika leverantörer av olja i landet och prisskillnader upp mot 500 kronor per kubikmeter har rapporterats till Lantbruksnytt. Vecka 38 sålde en skånsk återförsäljare diesel för 11 610 kronor per kubikmeter när en annan tog 11 916 kronor per kubikmeter för samma vara. Det ser således ut att löna sig att ringa några samtal innan slutlig order på diesel- och eldningsolja läggs.
Priset på råolja var för en vecka sedan 71:93 dollar per fat. Just nu är priset 80:49. Från den 1 januari i år och fram till i dag har priset på råolja rört sig mellan 70 och 91 dollar per fat. Nivån 70 uppnåddes för bara några veckor sedan och då varnade Saudiarabien att priset var på väg mot 50 dollar per fat. Saudiarabien hade då målet att priset skulle upp till 100 dollar per fat och ansåg att produktionsbegränsningar var receptet. Nu stiger priset som en effekt av det allt allvarliga läget i Mellanöstern.